BLOG

Kada je stara klima prestara?

Klima uređaj već imate, ali koliko je star? 4, 7 ili 12 godina? Kada staro postaje prestaro i da li je baš nužno čekati da se postojeći uređaj pokvari kako bi ste se odlučili na kupnju novog? Zajedno ćemo proći kroz najbitnije informacije o klimatizaciji i novim tehnologijama te probati odgovoriti na ova i druga pitanja.

Jedan od najboljih načina za povećanje razine udobnosti u moderno doma je upravo klima uređaj, tim više ako se uzmu u obzir vremenske promjene u posljednjih nekoliko desetljeća. Upravo radi popularnosti i brojnih ekoloških direktiva, tehnologija klima uređaja se ubrzano razvijala i to do te mjere da su moderni klima uređaji poput znanstvene fantastike naspram onih od prije 15 i više godina.

Naravno, to ne znači da je vaš stari klima uređaj automatski za baciti, već da je ovisno o modelu i starosti, a i vašim potrebama,  možda samo vrijeme da se zapitate „kada je stara klima prestara“?

 

Razlozi za kupnju novog uređaja

Mnogo je faktora za uzeti u obzir: cijena novog uređaja, stanje starog uređaja, potrebna jačina hlađenja i grijanja, jamstvo, dostupnost rezervnih dijelova, buka prilikom rada, sustavi filtracije, dodatne funkcije i automatizacije, način upravljanja, Wi-Fi dostupnost, vrsta korištenog rashladnog medija i mogućnost nadopune istoga te naravno sve popularniji faktor: dizajn.

 

Energetska efikasnost

No, od svih navedenih, potrošnja je najvjerojatnije prvo pitanje koje se postavlja u usporedbi kod uređaja poput klima uređaja, koji su naravno: potrošači. U ovom području napredak je ujedno i najizraženiji te su novi klima uređaji razreda A+++ višestruko isplativiji od starih koji se sada nalaze ispod niskog A razreda. Ovisno o modelu i energetskom razredu vašeg starog uređaja, vjerojatno je da će se novi klima uređaj i sam ubrzo isplatiti. Efektivno ulažete u buduću uštedu.

Najveći doprinos napretku u energetskoj efikasnosti doprinio je prijelaz na invertersku tehnologiju, koja laički rečeno osigurava da klima uređaj sam, na pametan i štedljiv način, postupno regulira jačinu rada i potrošnju električne energije. Puno efikasnije nego da ga sami palite i gasite.

Ono što će vas možda iznenaditi je da klima uređaji energetskog razreda A++ ili A+++ više nisu rezervirani samo za najskuplji cjenovni raspon. Ne samo da su puno dostupniji , već uz bolju efikasnost nude i pregršt novih tehnologija. Kada kupujete moderan klima uređaj mora se uzeti u obzir sve što on nudi.

 

Filtracija zraka

Prije svega to je moderna filtracija zraka. Jednako kako je prije bilo uobičajeno kupiti klima uređaj s filterom grube ili fine prašine, tako je danas normalno da klima uređaj uz njih ima i neku vrstu kompozitne filtracije. Ovisno o brandu, isti ili slični filter može se nazivati drugačijim imenom, ali su se kroz godine razvili neki standardni tipovi. Najpopularniji su filteri s aktivnim ugljenom, elektrostatičnim vlaknima, vitaminom C, ionima srebra, „cold catalyst“, katehinski ili antialergijski. Oni vas štite i od najsitnijih čestica, rješavaju se neugodnih mirisa, povećavaju kakvoću zraka i generalno čine zrak zdravijim.

 

Posebno se ističu premium modeli klima uređaja koji dolaze s Plazma filtracijom ili UV lampom. Oni se uspješno, do čak 99%, rješavaju raznih virusa, bakterija i plijesni. Ovo su uređaji s najmodernijom filtracijom i posebno su došli do izražaja u doba pojave virusnih pandemija, onečišćenja zraka i povećane osjetljivosti i alergija.

 

Funkcionalnost i automatizacija rada

Iznenadili bi se koliko funkcija danas jedan prosječan klima uređaj nudi, a pogotovo napredniji modeli. Danas se već standardno očekuju osnovne funkcije poput samostalnog nastavka rada čak i nakon gubitka i povrata električne energije, održavanja specifične minimalne temperature u prostoriji kako bi spriječili smrzavanje, automatske promjene režima rada, paljenje i gašenje uređaja po unaprijed zadanom vremenu i brojne druge.

Napredniji modeli dolaze i s dodatnim senzorima, primjerice u daljinskom upravljaču ili u unutarnjoj jedinici. Služe se njima kako bi pratili kretanje po prostoriji i usmjeravali ispuh zraka ili regulirali temperaturu. Znaju se čak i sami isključiti kada se nitko ne nalazi u prostoriji, sve po vašim uputama.

 

Upravljanje

Danas klima uređajem možete upravljati na više načina. Pomoću infracrvenog daljinskog upravljača, zidnog upravljača ili aplikacijom na pametnom uređaju pomoću Wi-Fi modula. Prije samo 10 godina bilo je nepojmljivo upravljati svojim klima uređajem pomoću mobitela, a pogotovo iz ureda ili primjerice javnog prijevoza na putu kući. Sami upravljači su također napredovali i nude proširenu kontrolu, sve veći i kvalitetniji ekran, pa čak i dizajnerske boje. Novost na tržištu su bežični senzori koji se ugrađuju na prozore i/ili vrata željene prostorije te automatski kontroliraju paljenje i gašenje klima uređaja. Ovo je vrlo popularno rješenje kod postavljanja klima uređaja za apartmane.

 

Da li je to to?

Ako vas navedeni faktori nisu uvjerili da preispitate stanje svog starog klima uređaja, razmislite i o ovome:

Da li je moj klima uređaj izvan jamstvenog roka? Da li ga uopće mogu servisirati?

Određeni moderni klima uređaji nude i do 5 godina jamstva, pa čak i 10 godina na kompresor. Također, mnogi proizvođači se vežu do maksimalno 7 godina za dobavljivost rezervnih dijelova pa se postavlja pitanje da li uopće više ima dijelova za vaš model.

Da li je moj uređaj pre bučan?

Moderni klima uređaji mogu biti toliko tihi da se mogu nesmetano koristiti i u spavaćim sobama. Tiši modeli se čak spuštaju do razine buke od samo 20dB i stvarno ćete zaboraviti da su uopće tu.

Da li moj uređaj adekvatno hladi ili grije?

Mnogi stari uređaji su u startu manje efikasni, a pogotovo ako su s godinama izgubili svoj početni kapacitet. U tom slučaju rade u pojačanom režimu kako bi nadoknadili te gubitke te time još dodatno troše električnu energiju i stvaraju veću buku.

Koji rashladni medij koristi moj uređaj? Da li je on dobavljiv?

Mnogi ni ne znaju koji se tip rashladnog medija nalazi u njihovom klima uređaji, znaju samo da ga povremeno treba dopuniti. Brojne ekološke regulative su uzrokovale promjene u ovom segmentu i s godinama su se mijenjali tipovi rashladnih medija, a sve kako bi bili što sigurniji i manje štetni za okoliš. Ujedno su i pozitivno utjecali na efikasnost klima uređaja. Trenutno se koristi R32 rashladni medij dok su neki poput starijeg R22 zabranjeni i izvan uporabe. U slučaju da vam je potrebno dopuniti klima uređaj nekim od starijih plinova, potrebno je uzeti u obzir da to možda neće biti moguće.

Da li mi je bitan dizajn i boja klima uređaja?

Danas postoji sve više klima uređaja koji ne samo da nude moderan i inovativan dizajn, već i dozvoljavaju izmjene prednjeg panela, koriste razne boje, mat, sjajni ili čak reljefni finiš, pa čak i druge zanimljive materijale poput tkanine. Ako je ikada bilo vrijeme za kupnju klima uređaja gdje možete izraziti vlastite želje oko dizajna prostorije i klima uređaja koji će se u njoj nalaziti, onda je to sad.

 

Što sad?

Kada se sve uzme u obzir, moderni klima uređaji svakako se isplate i financijski i funkcionalno, ali to nije uvijek čitava priča. Vaš stari klima uređaj može objektivno biti prestar i preskup za korištenje i održavanje, ali svi smo svjesni da mnogi subjektivni faktori ulaze u odluku oko kupnje novog uređaja. Naš savjet je da se posavjetujete s profesionalcima unutar branše ili stavite brojke na papir sami i donesete kalkuliranu odluku.

Vi najbolje znate što tražite od klima uređaja, a mi smo vam uvijek na raspolaganju pomoći ostvariti to.

 

Sadržaj preuzet sa: www.klimatizacija.hr

IZDVOJENA PONUDA

Uređaji po najpovoljnijoj cijeni!

Mitsubishi Electric PARAPETNI DC INVERTER (MFZ-KT35VG/SUZ-M35VA)
3.50 kW / 4.00 kW
Cijena: 1.957,44 EUR

Jedinica koja u punom sjaju dolazi do izražaja u režimu grijanja. Mogućnost dvostrukog ispuha,...

SAZNAJ VIŠE

NOVOSTI

NOVO - Kupujte do 36 rata bez kamata i naknada!

08.11.2018.

Spremate se za kupnju vrhunskog klima uređaja, ali ne želite opteretiti svoj kućni budžet? Predstavljamo vam novitet u našuj ponudi i...

SAZNAJ VIŠE

BLOG

TOP 5 Najboljih inovativnih klima uređaja

13.12.2021.

Ljubitelj ste tehnologije i inovacija? Od klima uređaja ne tražite samo da hladi? Saznajte koji klima uređaji nude pregršt dodatnih funkcionalnosti i...

SAZNAJ VIŠE

KALKULATOR

Izračunajte minimalnu potrebnu snagu klima uređaja za Vaš prostor:

Koristite zarez ili točku kao razdjelnik za decimale.
SNAGA UREĐAJA:
PONUDA